B2, diğer B kompleks vitaminleri gibi vücudumuzun büyümesi ve gelişmesi için ihtiyaç duyduğu bir maddedir. Diğer vitaminler gibi enerji sağlamaz ve az miktarda alınmalıdır. Bununla birlikte, bir eksiklik farklı bozukluklara ve hastalıklara neden olabilir.
Riboflavin veya B2 vitamini laktoflavin olarak da bilinir ve suda çözünen B grubu bir vitamindir. Belirli çevresel koşullara ve alkalin ortama karşı hassastır. Sonuç olarak, birkaç saat güneşe maruz kaldıktan sonra yaklaşık %85'i kaybolur.
B1 vitamini ile karşılaştırırsak, riboflavin B2'nin nasıl daha az çözünür olduğunu ve ısıyı daha iyi desteklediğini görebiliriz. Sebze gibi gıdalardaki riboflavin, ışığa maruz kalma ve pişirme ile kaybolur. Aynı şekilde bu ürünlerin diğer özellikleri de kaybolmaktadır. Bu maddenin ışığa duyarlılığı, onu içeren besinlerin karanlıkta tutulması gerektiği anlamına gelir. Bu nedenle süt gibi ürünlerde şeffaf olmayan kapalı kaplar kullanılmaktadır. Et söz konusu olduğunda, pişirirken bu vitaminin yaklaşık %50'si kaybolur.
Riboflavinin vücuttaki işlevi çok önemlidir çünkü çok sayıda hücresel kimyasal reaksiyona katılır. Aynı şekilde bazı amino asitlerin, yağ asitlerinin ve pürin bazlarının parçalanmasında da önemli rol oynar.