
Vitamin B1 Nedir ?
13/01/2023
Vitamin B6 Nedir ?
13/01/2023Vitamin B2 Nedir?
Faydaları Nelerdir?
B2, diğer B kompleks vitaminleri gibi vücudumuzun büyümesi ve gelişmesi için ihtiyaç duyduğu bir maddedir. Diğer vitaminler gibi enerji sağlamaz ve az miktarda alınmalıdır. Bununla birlikte, bir eksiklik farklı bozukluklara ve hastalıklara neden olabilir.
Riboflavin veya B2 vitamini laktoflavin olarak da bilinir ve suda çözünen B grubu bir vitamindir. Belirli çevresel koşullara ve alkalin ortama karşı hassastır. Sonuç olarak, birkaç saat güneşe maruz kaldıktan sonra yaklaşık %85'i kaybolur.
B1 vitamini ile karşılaştırırsak, riboflavin B2'nin nasıl daha az çözünür olduğunu ve ısıyı daha iyi desteklediğini görebiliriz. Sebze gibi gıdalardaki riboflavin, ışığa maruz kalma ve pişirme ile kaybolur. Aynı şekilde bu ürünlerin diğer özellikleri de kaybolmaktadır. Bu maddenin ışığa duyarlılığı, onu içeren besinlerin karanlıkta tutulması gerektiği anlamına gelir. Bu nedenle süt gibi ürünlerde şeffaf olmayan kapalı kaplar kullanılmaktadır. Et söz konusu olduğunda, pişirirken bu vitaminin yaklaşık %50'si kaybolur.
B2 Vitamininin Vücuttaki Görevleri
Riboflavinin vücuttaki işlevi çok önemlidir çünkü çok sayıda hücresel kimyasal reaksiyona katılır. Aynı şekilde bazı amino asitlerin, yağ asitlerinin ve pürin bazlarının parçalanmasında da önemli rol oynar.
- Enerji elde eder. Bu vitaminin eksikliğinde organizmanın tüm hücrelerini ve dokularını etkiler. Buna rağmen, esas olarak cilt, sinir sistemi ve kardiyovasküler sistem gibi en aktif olanları etkiler.
- Besinlerin enerjiye dönüşümü: Normal enerji metabolizması, hücrelerde meydana gelen ve onların çalışması için ihtiyaç duydukları enerjiye sahip olmamızı sağlayan bir dizi kimyasal reaksiyondur. Enzim üretimi için gereklidir.
- B6 ve folik asit gibi diğer B vitaminlerini aktive eder.
- Sinir sistemini iyi durumda tutmaya yardımcı olur ve beyin aktivitesini korur .
- E vitamininin antioksidan özelliklerini uyarır.
- Vücudun büyümesi için gereklidir.
- Hematopoez olarak bilinen kan elementlerinin oluşumunda yardımcı olur.
- Doku rejenerasyonunu uyarır.
- Glikojen oluşumunda görev alır.
- Cildin, tırnakların ve saçın sağlıklı kalmasına yardımcı olur.
- Yorgunluk ve bitkinliği azaltır.
- Bağışıklık sisteminin korunması için niasin ve piridoksin ile birlikte çalışır. Yani vücudun olası bir enfeksiyona karşı kendini daha iyi savunmasına yardımcı olur.